Startsidan
Om Mig
Tips
Övrigt
Hemavan-10
Mitt land

Sevärdheter i Turkiet!

Alanya staden

Om man ska åka till Alanya staden måste man åka 10 mil öster om Antalya. Där finns flera sevärdheter på samma plats. T.ex. ett uråldrigt fyrtorn, ett annat moskén från år 1250 och byzantisk kyrka.

 


Ruinerna  i Ankara

Där finns ruiner från den romerska teatern och det romerska badet i Ankara från 200-talet. Det är en av stadens mest intressanta arkeologiska sevärdhet. Du kan även besöka Julians pelare, ett minnesmärke från 300-talet.

 

 

Aya Sofya kyrkan i Istanbul

När Aya Sofye byggdes 548 var det kristendomens mäktigaste kyrka. Kyrkan har klarat flera jordskalv och stöds nu emot av cementpelare. De ger kyrkan ett kanska skamfilat utseende, men är däremot mycket imponerande på insidan.

 


Staden Tasucu

Vid östa Medelhavet ligger en liten stad som heter Tasucu. Från Tasucu kan man ta färjan till Cypern med en färja.

 


Staden Eskisehir

Eskisehir är en av Turkiets äldsta städer. 3000 år före Kristi födelse fanns staden där. Det finns fullt med sevärdheter. På det arkeologiska museet finns det många sevärda föremål. Det ottomanska museet är ett annat intressant resemål. Man kan även se lokal arkitektur från 1900-talet. Ett ställe som rekommenderas är ett besök på fiskerestauranger.

 


Mount Erciyes

Mount Erciyes är ett berg fyllt med snö, där hittar man en utsläckt vulkan. I Kayseri kan man hitta moskéer med vackra kupoler och höga stadsmurar, eleganta minareter.

 

 



Vattenfallet vid Pamukkale

Pamukkale ligger inte långt från Bodrum, det är berömt för sina kalkfyllda vattenfall. Som har används sedan den romerska perioden har använda som välgörande behandling för sjuka människor. Vattnet där sägs att äga läkande krafter.

 

 


Fakta om Turkiet

 


Huvudstad – Ankara

Största stad – Istanbul

Offeciellt språk – Turkiska

Statsskick – Republik

President – Abdullah Gül

Yta – 783 562 km2, varav vatten 1,3%

Demografi – Folkmängd 71 517 100

Befolkningstäthet- 93 inv/km2

Valuta – Turkisk lira (TL)

Tidszon – UTC +2

Nationaldag – 29 oktober

Landsnummer - 90

Turkiet gränsar till Medelhavet i söder, Egeiska havet i väster och svarta havet i norr.

Kultur

Den turkiska kulturen är väldigt blandad, med bland annat kurdisk, arabisk, persisk, grekisk, tjerkessisk och slavisk kultur.

Den turkiska musiken och litteraturen utgör en blandning av kulturella influenser. Det finns måna olika populära musiksorter i Turkiet, t.ex. ”arabesk” och hip-hop.

Religion

Religionen i Turkiet är ett känsligt ämne, Turkiet är faktiskt världens enda sekulariserade muslimska stat, liksom Sverige är en sekulariserad kristen stat. Ca 99% är muslimer, både kristna och judar lever i Turkiet. Du kan hitta moskéer, kyrkor och synagogor.


Vänsterpartiet efter valet

Vänster partiet fick 5,12% i valet 2010.


Vänsterpartiet tycker att valet blev en besvikelse. - Men många nya medlemmar fick vi.



Här är ett tal av Lars Ohly efter valet: http://flen.vansterpartiet.se/2010/lars-ohlys-tal-efter-valet/

Dom svenska väljarna har valt en högerregering, nu har vi ett främlingsfientligtparti i riksdagen.

- Allt detta gör att vi måste fundera på hur vi inom vänstern möter framtidens väljare, säger Lars Ohly.

 

Lars Ohly om det politiska läget

Det rödgröna kommer att fortsätta samarbeta. Lars säger att det kommer behövas en diskussion i det rödgröna samarbetet, och även i våra egna partier om hur vi kunde tappa det försprånget vi hade i opinionen för ett år sedan. Dom kommer fundera över vad vi kunde gjort annorlunda.

Det är viktigt att rödgröna får ett kraftfull opposition i riksdagen, mot alliansregeringens högerpolitik. Därför vill vi att vi i rödgröna ska fortsätta samarbeta. En av dom viktigaste uppgörelser rödgröna har att hålla fast vid är till exempel migrationspolitik.

Dom skulle aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna, Dom förhandlar aldrig med Sverigedemokraterna, och vi måste nu ta oss an uppgiften att bekämpa rasism och främlingsfientlighet även på lite längre sikt. I vänsterpartiet har dom fått mer än 2.500 medlemmar i vänsterpartiet de senaste veckorna.

 


RSS 2.0